Karrieremuligheder i overskud

Syddanmark byder på meget alsidige karrieremuligheder for især højtuddannede, der er parat til at pakke flyttekasserne og slå sig ned i det driftige område.

Mange er simpelthen ikke klar over, hvor mange store – både offentlige og private – arbejdspladser vi har i
Syddanmark.

Det er måske den største udfordring, regionen har, siger Otto Jespersen. Selvom vi uddanner flere og flere dygtige mennesker i regionen, forlader en stor del af dem regionen, når de har fået deres eksamen fra Syddansk Universitet, siger Lars Svenningsen.
Fra hver deres ende af Syddanmark kigger Jespersen og Svenningsen – kommunaldirektører i henholdsvis Esbjerg og Nyborg – på nogle af de paradoksale udfordringer i deres region: Et dynamisk erhvervsliv mangler gode hoveder til at styrke den aktuelle vækst. Og et stort antal af de, der uddannes både inden for og uden for regionen, er ikke klar over de muligheder, de kunne gribe ud efter i Danmarks næststørste region.

Det er jobs som rykker familier

“Danmark har en mobilitetsudfordring, og den rammer Syddanmark ret hårdt – selvom vi faktisk både skaber nogle gode jobs til højtuddannede og selv har nogle rigtig gode uddannelser. Der er ikke noget, du ikke kan blive i Syddanmark”, forklarer Camilla Høholt Smith, direktør i organisationen work-live-stay, som har til formål at rekruttere arbejdskraft til regionen.

Selvom der i mange år har være en befolkningsbevægelse imod de allerstørste byer, bliver 75 % af Danmarks samlede eksport stadig produceret i region Syddanmark, hvor man f.eks. også har 60 % af alle landets offshore-arbejdspladser. Og det velfungerende erhvervsliv – som suppleres med et voksende antal offentlige arbejdspladser – er nøglen til, at Syddanmark får tilført den ekstra arbejdskraft, der er behov for. For selvom regionen også indeholder masser af dejlig natur og levende mellemsegment-byer, er det de spændende og udfordrende jobs, der gør forskellen.

 

“Mennesker flytter ikke, fordi der er grønne omgivelser eller billigere huse. Det er de interessante jobs og de enestående karrieremuligheder, der får familier til at bosætte sig et nyt sted. Til gengæld er det på grund af miljøet og fordi her er rart at være, at de bliver boende”, siger Camilla Høholt Smith.