Springet fra København til Syddanmark blev Davids vej ind på arbejdsmarkedet

Syddansk Jobfair gav David syn for de syddanske muligheder som maskinmester og modet til at flytte fra hovedstaden til provinsen.

”Virksomhederne står og råber efter maskinmestre, så vi skal nok få alle jer i job efter uddannelse!

Det var den besked David fik fra Maskinmesterskolen i København, da han var under uddannelse. Virkeligheden var bare en lidt anden. Med eksamensbeviset i hånden begyndte han i 2018 at søge efter job, men som nyuddannet var det svært at få hul igennem til arbejdsmarkedet.

”Jeg stod overfor en skillevej: Skal jeg blive i København, flytte hjem til Vestsjælland eller rykke endnu længere vestpå,” siger han.

På Jobfair med CV’et i hånden og et åbent sind
David får et nys om, at der afholdes Syddansk Jobfair i København, og med intet at miste beslutter han sig for at tage med. Da han tropper op til Jobfair i Ridehuset på Frederiksberg Slot, er det med en stak CV’er i hånden og et åbent sind. Han ender med at bruge hele eftermiddagen på at gå og tale med virksomheder, og han finder ud af, at der er rigeligt med muligheder for maskinmestre i Syddanmark – også for nyuddannede.

Syddansk Jobfair er blevet afholdt med stor succes flere gange i forbindelse med projekt Karriere i Syddanmark. Her kommer syddanske virksomheder og kommuner, der mangler højtkvalificeret arbejdskraft til Hovedstaden for en eftermiddag for at komme i dialog med københavnske talenter og inspirere andre til et liv i Syddanmark.

Læs mere om sidste Jobfair.

 


(Arkivfoto)

Efter Jobfair var der ikke langt fra tanke til handling, og David tager springet og flytter til Syddanmark. Med et ønske om at bo i noget, der ligner en by og en drøm om en karriere i offshore-branchen, falder valget på Esbjerg.

 

Mere albuerum, flere jobmuligheder
En af gevinsterne ved at flytte til Syddanmark har for David været, at der er mere albuerum og mindre stress end i København.

Jeg blev taget rigtig godt imod på jobcenteret i Esbjerg. Jeg kunne mærke, at de havde tid til at tage hånd om mig,” siger han. Han mærker også større interesse fra virksomhederne, når han sender ansøgninger ud, og han kommer i gennemsnit til samtale en gang om ugen.

 

David møder hans nuværende arbejdsplads til et jobdating-arrangement i Esbjerg. Her får han en god snak om mulighederne for maskinmestre, og han bliver ringet op et par dage senere og tilbudt virksomhedspraktik med mulighed for efterfølgende ansættelse, og det tager ikke lang tid for ham at takke ja.

Jobdating i Esbjerg finder sted første fredag hver måned, og giver virksomheder og kandidater mulighed for at mødes ansigt til ansigt.

 

Syddanmark kan noget andet
For David blev Jobfair starten på et nyt, syddansk liv. Hans bedste råd til andre tilflyttere er at være åben overfor nye ting.

“Se mulighederne frem for begrænsningerne og vær åben overfor nye ting og nye mennesker. Vær samtidig realistisk omkring det hele. Nogle dage vil være svære, og du vil komme til at begå nogle fejl i starten, når du flytter til en ny landsdel og ikke kender den, og det er helt okay,” siger David.

Syddanmark er ikke det samme som København, men det kan noget andet. Ud over de åbenlyse fordele i lavere kvadratmeterpriser og udsigten til lidt mere luft på kontoen, er her typisk kortere vej til de gode jobs og karriereudviklingsmuligheder:

“Vi har nogle rigtig spændende virksomheder i vækst – og mange af dem. Både private og de mange nye statslige styrelser, som er flyttet til området. Ansøgningsbunkerne er typisk ikke helt lige så høje som i storbyerne, og det gør at mange kandidater hurtigere kan komme til fadet med de spændende arbejdsopgaver og avanceringsmuligheder,” siger Camilla Høholt Madsen som er direktør i work-live-stay, der er én af arrangørerne bag Jobfair.

Vil du vide mere om mulighederne i Syddanmark?

Karriereportalen har vi samlet næsten 350 syddanske virksomheder, der altid er på udkig efter dygtige talenter, og du kan se hvilke kompetencer, de ofte søger. Derudover er der information, artikler, links og inspiration til hvordan det gode, syddanske liv ser ud, også uden for arbejdet. Det skal gøre det lettere for dig at falde til i Syddanmark.

Mød flere tilflyttere

Vi har samlet flere gode syddanske tilflytterhistorier

Læs mere her