Internationalt par fandt karriere og diversitet i Syddanmark

Trods fordomme om livet i provinsen tog Ida og familien i 2019 springet og flyttede til Vejle. Efter en årrække i både Berlin, København og Aarhus fik Idas tyske mand tilbudt et godt job i Vejle, som han ikke kunne sige nej til. En beslutning, familien ikke har fortrudt et eneste sekund, for i Vejle har de fundet rammerne til et godt familieliv og en diversitet, der stemmer godt overens med deres internationale baggrund.

Som nyuddannet og med en mand på udkig efter et nyt job lå landet åbent. Nok synes Ida, at det var svært at springe ud i det ukendte og hive den dengang 3-årige datter ud af børnehaven og hendes vante omgivelser. Samtidig var hun klar over, at et godt job og en hverdag, der hang sammen, var vigtige for familiens trivsel. Så der var ikke megen tvivl, da hendes tyske mand blev tilbudt et godt job som ingeniør i et internationalt firma i Vejle.

”Jeg var ret bekymret over, hvordan flytningen ville påvirke os som familie og især min datter. At tage springet er altid lidt svært, da man siger farvel til noget, som man har bygget op – men jeg tror bare vi huskede og selv på, at vi også sagde hej til noget nyt. Det har været en lærerig rejse for os som familie, og vi har lært, at det hele afhænger af, hvilke briller man tager på. Desuden var min egen jobsituation ret fleksibel, så det gjorde det også lettere bare at tage af sted”, fortæller Ida.

Skeptisk international nordjyde

Som nordjyde, der har været væk fra Jylland i mange år, frygtede Ida, at udsynet var meget snævert, og at byen var ti år bagud i forhold til de storbyer, hun havde boet i.

”Jeg var meget skeptisk og havde en forestilling om, at ”By-Night ” var det vildeste arrangement i byen hvert år. Særligt med vores internationale baggrund var jeg bange for at havne blandt en masse kartoffeldanskere, der ikke havde andet at lave end at sladre om hinanden og ikke kendte til verden udenfor kommunegrænsen. Her må jeg heldigvis indrømme, at ALLE de fordomme på ingen måder har holdt stik, og jeg nok selv var lidt fordomsfuld!”, griner Ida.

Ida fortæller, at familien faktisk nyder at være landet i en lidt mere hyggelig og intim by og bruger Vejle by rigtigt meget:

”Mange folk er utrolige åbne og snakkesalige her i området – både i butikkerne, i byen og naboerne. Det gik op for mig, at jeg faktisk savnede det i storbyen – der er mere tendens til, at man holder sig for sig selv og bliver lidt ensom i mængden.” 

Familien har også oplevet at blive taget rigtigt godt imod som tilflyttere fra Vejle Kommunes side, og modtog i den første uge fx et velkomstbrev med rabatkuponer og fribilletter til familieaktiviteter.

”Det har vi aldrig før oplevet de andre steder, vi er flyttet til. Vi mærker, at man som kommune vil os her i området, og at man gør sig umage for at byde os velkommen. Og generelt byder området på mange børne/familievenlige aktiviteter og ture, så det udnytter vi en del i weekenden!”, siger Ida.

 

Vi byder dig velkommen til Syddanmark!

At flytte sig selv og familien til en ny landsdel kan være en stor mundfuld.
Derfor står der i alle syddanske kommuner dedikerede Tilflytterguides klar til at vejlede og hjælpe dig og din familie godt på plads, når I flytter til området.

Mød tilflytterservice her
Hvordan oplever du transportmulighederne?

Hvordan oplever du transportmulighederne?

I forhold til jobmuligheder, så er der rigtig mange gode pendler muligheder, både med tog og på E45. Der er helt klar nogle fordele ved placering.“, siger Ida.

Mangfoldigheden lever også i provinsen

Både Ida og hendes mand er overrasket over, hvor mange internationale de støder på i Vejle og i Syddanmark generelt. Diversiteten troede de var forbeholdt storbyerne, men er glædeligt overraskede over at møde mange internationale ansigter både på arbejdspladsen, i datterens børnehave og i bybilledet generelt.

”Tager vi en tur i gågaden, hører vi ofte folk, der snakker engelsk eller ser udenlandske ud, og det har overrasket os. Desuden har der på begge vores arbejdspladser været internationale miljøer og det samme i vores datters børnehave. Hun har altid helt automatisk fundet sammen med børn, der også har en international baggrund – og den mulighed har hun også her”, siger Ida.

For familien er mangfoldigheden i byen et tegn på, at Vejle og Syddanmark har masser at tilbyde både danskere som internationale familier, og at der er et stort og voksende erhvervsliv i området.

”Når man kommer udefra, gør det mangfoldige miljø det lettere at falde til. For os har det været rart at møde mange andre, der har været i samme situation”, konkluderer Ida.

Hvordan har det været at flytte til Syddanmark?

Som nyuddannet havde Ida en forestilling om, at der var langt bedre muligheder for at starte en karriere i en storby end i Vejle. For der er jo flere virksomheder og arbejdspladser. Noget hun helt har ændret syn på efter at have slået teltpælene ned i Vejle.

”Når jeg tænker tilbage, var der hård rift om jobmulighederne i storbyerne. Vi var mange kandidater om buddet, og det var svært at komme igennem nåleøjet som nyuddannet. Omvendt har jeg i Vejle oplevet en hel anden tilgang. For det første var det meget nemmere at komme til samtaler, og jeg oplevede også en større interesse for mig som person og de inputs, jeg kom med. Og det var fedt!”.

Hvordan har det været at flytte til Syddanmark?

Ida spottede hurtigt mulighederne, og landede en spændende praktikplads inden hun skulle på barsel med sit andet barn. Som Sociolog og cand.mag. i Turisme har hun fået konkrete erfaringer med både place-branding, integration af expats, netværk og sociale medier, som hun kan bruge, når hun skal ud og finde et fast job efter sin barsel.

Ida har ikke længere de samme bekymringer, som da hun kom hertil, omkring hendes karrieremuligheder. Hun har indset, hvor mange muligheder der reelt er i området, og hvor meget fleksibilitet hun stadig har for at nå potentielle jobmuligheder fra Vejle af.

”Flere af mine kolleger pendler også hertil fra Aarhus og andre byer. Der er gode forbindelser både med tog og E45 – det kunne også sagtens have været en oplagt mulighed for mig som nyuddannet. Men jeg er glad for min mand fik job her, og at vi tog springet!”, siger Ida.

En hverdag med plads til familie, faglighed og et socialt liv

Familien har erfaret, at det er vigtigt at have et godt netværk, hvor de bor, og at have gode venner og netværk omkring sig.

Jeg er overrasket over, hvor hurtigt vi har fået gode venner og bekendtskaber her i Vejle. Faktisk har vi hurtigere fået et netværk her, end vi fik i Aarhus. Folk er bare mere åbne, og man snakker med naboerne. Vi har faktisk allerede en kaffedate i kalenderen!”, siger Ida.

Med en hverdag, hvor der både er plads til familien, karrieren og kontakten til legekammerater, netværk og venner fra både ind- og udland, ser fremtiden lys ud for den lille familie. Lige nu er fokus på den kommende familieforøgelse, og Ida glæder sig til fremtiden.

Mød flere tilflyttere

Vi har samlet masser af gode historier af tilflyttere til Syddanmark.

Mød flere tilflyttere her