Industri 4.0

Trekantområdet holder fast i allerede etablerede styrker.

Da store dele af industrien flyttede arbejdspladser til Asien, etablerede Trekantområdet sig som Danmarks Produktionscentrum, der bl.a. indeholder den største kompetenceklynge nord for Alperne, når det gælder produktion med rustfrit stål. Andre kompetenceklynger omfatter procesindustri, møbler og design og fødevare-hub’en.

“Digitalisering og automatisering medfører lige nu ”den fjerde industrielle revolution” og derfor ændrer kompetencebehovene sig markant og hurtigt. Og produktionshallerne er tæt knyttet til udviklingen og innovationen i en virksomhed”, forklarer Ditte Veise fra interesseorganisationen Trekantområdet Danmark, der er skabt i et fællesskab mellem de syv kommuner Billund, Fredericia, Haderslev, Kolding, Middelfart, Vejen og Vejle.

En automatisering af produktionen
Industri 4.0 handler i høj grad om at automatisere produktionen, også i de små og mellemstore virksomheder, men aafføder også nye forretningsmodeller og markeder. Gennem teknologi og forretningsmæssig innovation kan en dansk fabrik konkurrere med prisniveauet i Asien, samtidig med at udviklingspotentialet bevares. For at få gevinst af automatiseringen, er der brug for ingeniører og andet højtuddannet personale – som til gengæld får mulighed for at afprøve deres evner.

“Noget at det, som mange mindre og mellemstore produktionsvirksomheder i Trekantområdet kan tilbyde lige nu, er brede muligheder for at afprøve dine kompetencer. Den her brydningstid giver en unik mulighed for at blive en helt central figur – nogen gange den første ingeniør eller højtuddannede i virksomheden, som arbejder tæt sammen med ledelsen. Det kan være en god karrierestart”, siger Ditte Veise.

Gælder også for mange virksomheder i Grøn-Energiklyngen
Det samme gælder for mange af virksomhederne i Grøn Energi-klyngen CLEAN, der især udfolder sig omkring Sønderborg. I Sønderborg er der stolte traditioner for at arbejde med klyngevirksomheder – det er 10 år siden, Danfoss-direktør Jørgen Mads Clausen satte gang i køleklyngen, der efterhånden er blevet landsdækkende og har justeret sin profil til en Grøn Energi-klynge, som er internationalt toneangivende inden for cleantech.

“Der er naturligvis altid behov for specialister, men vi bruger mange generalister; tekniske eller kommercielle kandidater. En vigtig del af vores opgave handler om problemafklaring og kortlægning af interessenter”, siger Henrik Bjerregaard, afdelingschef i Grøn Energi-klyngen CLEAN.

Zebicon
Zebicon er en nichevirksomhed, der er ekspert i digitalt måle- og 3D skanningsudstyr. De er en schweizerkniv for både udviklings- og kvalitetsfolk i mange forskellige typer virksomhed. Når de forstår at bruge dem rigtigt, er deres forretning væsentligt styrket bagefter. Men når man arbejder med den nyeste teknologi, flytter alting sig hele tiden, og direktør Jeppe H. Laursen er klar over, at de selv skal blive ved med at udvikle sig.

“Vi har gode erfaringer med nyuddannede og vi har godt samarbejde med flere uddannelsesinstitutioner, men de erfarne, højtuddannede teknikere, dem er der kamp om, selvom vi rekrutterer fra et meget stort område. Dem kan vi kun tiltrække ved at fortsætte med at være en interessant virksomhed, der kan tilbyde nogle af de allermest interessante opgaver. Og de mest interessante opgaver får vi ved at samarbejde med et stort antal af de specialiserede produktionsvirksomheder i Trekantområdet,” siger Jeppe H. Laursen, direktør hos Zebicon.

 

Zebicon

Zebicon er en nichevirksomhed, der er ekspert i digitalt måle- og 3D skanningsudstyr, som bruges til både kvalitetskontrol og produktudvikling af alt fra 60 meter lange vindmøllevinger til komponenter i mikro-høreapparater. Zebicon hører hjemme i Billund og er i de senere år vokset kraftigt.

 

Dynamica Ropes

Dynamica Ropes producerer reb til den maritime branche, bl.a. fiskeriet og offshore-vindmøllebranchen. Med Dyneema-fiberen, som er verdens stærkeste, kan Dynamica Ropes lave reb, der er stærkere end stålwire, men kun vejer en tiendedel. 90 % af produktionen i Taulov ved Fredericia går til eksport.

”Mange af vores medarbejdere har en fortid hos andre produktionsvirksomheder i Trekantområdet. En stor del af de højtuddannede, som bl.a. er produktionsingeniører, marketing-uddannede eller kommunikationsspecialister, pendler fra større byer som Odense og Vejle. Vores beliggenhed ved motorvejs-sammenfletningen gør det nemt at pendle. Vi er i øvrigt glade for de nye ingeniør-uddannelser i f.eks. Kolding og Horsens – flere og flere af vores ansøgere har deres eksamensbevis derfra.”
KATE CHRISTENSEN, SALES MANAGER HOS DYNAMICA ROPES A/S