EASV Business Esbjerg udvikler internationale software talenter

Ikke mindre end to internationale studenter fra EASV Business Esbjerg er for nylig blevet ansat på fuld tid som Software Developers ved Dansk Scanning A/S efter at have været i praktik hos virksomheden.

billede af internationale software talenter til artikel

De internationale software talenter, Mareks fra Letland og Kristóf fra Ungarn, kom i et praktikforløb hos Dansk Scanning A/S, en af de 18 testvirksomheder i projektet, Moving Global Talent. Praktikforløbene udviklede sig efterfølgende til en fuldtidsstilling for dem begge.

For både Mareks og Kristóf var det en udfordring at finde en praktikplads i Danmark. Men heldigvis for dem var Dansk Scanning A/S åbne for at tage hele tre internationale software talenter i praktik.

Fra én til tre praktikanter

Mareks og Kristófs klassekammerat, Bence, tog kontakt til Dansk Scanning med en plan om under et praktikforløb at opgradere deres systemer fra en licensbetalt løsning til en løsning, som virksomheden selv havde ejerskab over. Efter at have set projektet an, blev det dog tydeligt for Bence, at projektet ville blive større, end han kunne bedrive ene mand. Han gik derfor i dialog med Dansk Scanning, og foreslog, at de kunne tage flere praktikanter ind fra den samme klasse. Sådan kom både Mareks og Kristóf ind i billedet.

Efter praktikforløbet valgte Bence at fortsætte sit studie på Roskilde Universitet og blev derfor studiemedarbejder hos Dansk Scanning A/S, mens både Mareks og Kristóf blev ansat på fuld tid:

”Da jeg arbejdede som praktikant, forsøgte jeg at få en fuldtidsstilling. Jeg arbejdede ofte over, og selvom jeg ikke er sikker på, at Dansk Scanning A/S forventede det af mig, gjorde jeg det alligevel, fordi jeg gerne ville ansættes hos dem,” fortæller Kristóf.

Beslutningen

Men hvad bragte dem overhovedet hertil? I Kristófs tilfælde var det mest af alt, fordi softwareuddannelsen i Ungarn ikke var særligt fremskreden. Derfor tog han til en international Education Expo i Ungarn, hvor han stødte på Erhvervsakademi SydVest, som efterspurgte internationale software talenter, og så var der ikke langt fra tanke til handling. Han blev optaget på uddannelsen og flyttede dernæst til Esbjerg.

For Mareks var historien en anden. Han havde egentlig søgt ind på uddannelsen i Letland, og var allerede blevet optaget, da en ven, som han kendte igennem et computerspil, foreslog ham at tage til Danmark. Vennen selv var også fra Letland, men var tidligere flyttet til Esbjerg.

Vennen hjalp Mareks med at sende ansøgningen afsted og snart blev også han optaget på uddannelsen:

”I det sekund, at jeg blev optaget på universitetet, tænkte jeg: ‘Okay, det her bliver en betydningsfuld beslutning i mit liv.’ Jeg forlader mit hjemland og alt, hvad jeg har. Og jeg skal mødes med en person, som jeg aldrig har set før, som inviterer mig til at studere i Danmark. Derfor tænkte jeg, ‘det her bliver et eventyr’, så jeg var klar,” fortæller Mareks.

I Danmark hjælper vi hinanden

Også ved Dansk Scanning A/S oplever Mareks og Kristóf at blive taget godt imod:

”Dansk Scanning A/S hjalp mig med min økonomi, skatter, m.m. – alt det administrative. Det var fantastisk, fordi de gjorde min integrationsproces meget lettere. Det er også et kendetegn for danske arbejdspladser – at man hjælper hinanden,” fortæller Kristóf.

Mareks tilføjer:

“Arbejdsmiljøet hos Dansk Scanning A/S har mildest talt været fantastisk, fordi jeg altid har fået støtte – også i forhold til mit privatliv.”

Hårdt arbejde betaler sig, og Kristófs råd til internationale, som ønsker at komme til Danmark for at studere, er faktisk at komme hertil og tale til folk ansigt til ansigt, da det er den bedste måde at lære danskerne at kende på.