Flytning gav ro i en hektisk hverdag

Hvad er plusser, og hvad er minusser ved at flytte fra storbyen til en mindre by i Syddanmark? Er det nu det rigtige?

De spørgsmål og mange flere har Lise Andersen Linnebjerg stillet sig selv, da hun stod over for den store omvæltning. Hun er i dag flyttet med familien fra Valby til Als og fortryder ikke sin beslutning. Men det har dog ikke altid været let.

Der er længere til vennerne og ikke samme mulighed for impulsive caféture, når man flytter fra storbyen til en lille by i Syddanmark. Til gengæld giver det ro, skuldrene falder ned, og man snakker med naboen, som gerne hjælper til, hvis det kniber med at få hentet børnene, eller du mangler en kop sukker.

Hverdagen var hektisk Lise Andersen Linnebjerg er født og opvokset i Hundelev i Nordjylland. Hun har læst Erhvervsøkonomi på Aarhus Universitet, hvor hun og manden Søren begge blev færdige i 2008. Herefter flyttede de til København, hvor de boede indtil 2014. Deres hverdag blev dog for hektisk efter barn nummer to kom til.

“Vi kunne godt se, at det begyndte at blive svært at få tingene til at hænge sammen. Mest i forhold til at hente og bringe børn og hele logistikken omkring det”, siger Lise.

Lise kørte altid tidligt på arbejde, og Søren kom sent hjem. Derfor spiste de aldrig sammen som familie. Efter barn nummer to blev de enige om, at der skulle omprioriteres.

Den store beslutning
For parret var mulighederne enten at gå ned i tid, få en au pair eller flytte tættere på familien.

“Vi besluttede os for at flytte til Sønderjylland, hvor mine svigerforældre bor. Det var dér eller Nordjylland, men der var bare lidt flere virksomheder at vælge mellem i Syddanmark. Men det vil selvfølgelig aldrig blive det samme som København”, siger Lise.

I forhold til jobmangfoldigheden ser hun det heller ikke altid som en fordel at bo i hovedstaden.

“I København er der også mange akademikere om buddet. Det kan godt være, der er flere jobs, men det er også nogle jobs, der tit er svære at få, fordi der er så mange om buddet.”

To kulturer
Lise ser generelt, at der er en anden kultur i virksomhederne i Syddanmark, da det ikke på samme måde er normalt at skifte job i tide og utide. Hun oplever en større loyalitet til arbejdspladsen. Samtidig ser hun også en personlig fordel i den syddanske arbejdskultur.

“Jeg har altid følt en vis ro, når jeg kom herned. Det er svært at forklare. Tingene går ikke så stærkt – uden at det går langsomt. Man har mere arbejdsbalance, som mange i min aldersgruppe skal håndtere med børn og karriere. Hvis man viser fleksibilitet den ene vej, så gør de også den anden vej”, siger Lise.

“Når man har boet i storbyen i mange år, skal man dog også vænne sig til, at man kan møde sin kollega nede i brugsen”, mener Lise.

Men den lokale ånd ser hun kun som positiv. Derudover oplever hun også gode skoler og trygge institutioner.

Tæt sammenhold
Hvordan får man nye relationer i et helt nyt område? Det var en af Lises største bekymringer. Men for hende er det gået smertefrit.

“Når man har små børn, så møder man andre gennem skole, børnehave, dagpleje og fritidsaktiviteter. Det gør, at man får et netværk op at stå der. I København er du mere privatperson, der hvor du bor. Her i området stopper du oftere op og snakker med naboen eller datterens legekammerats forældre. Folk er mere åbne“, siger Lise.

På den anden side af honeymoon-fasen
Det er selvfølgelig ikke altid lutter idyl at flytte væk fra storbyen.

“Det skal ikke være nogen hemmelighed, at det har været skide svært for mig. Der er en honeymoon-fase, hvor alt er nyt og godt. Efter den rammer hverdagen, og jeg har haft nogle tidspunkter, hvor jeg ikke gad bo her mere”, siger Lise.

“Nogle gange siger jeg til min mand: ‘Det kunne også være fedt, hvis vi stadig havde vores lejlighed’. Så plejer han altid at sige til mig: ‘Men kan du huske trafikken, og når naboen holdt fest hver weekend’. Og det kan jeg selvfølgelig.”

Når Lise tænker på deres omvæltning, er der især én vigtig ting, hun føler en stor lettelse over.

“Jeg føler, at vores familie har fået mere tid sammen, og jeg føler, at vi har fået mere ro i hverdagen. Jeg har også selv fået en indre ro. Især fordi vores familie har fået mulighed for at spise både morgenmad og aftensmad sammen. Det er små ting, men det betyder bare noget for en familie”, siger Lise.

Har du lyst til at vide mere om, hvordan det er at være tilflytter til Syddanmark, så er du velkommen til at kontakte Lise.