”Det bliver ikke det samme at komme tilbage”

Som en del af udflytningen af statslige arbejdspladser, flytter Gitte Frydendall Hach tilbage til Sønderborg efter ti år i Køge.

En flytning hun er spændt på – ikke mindst fordi hun ved, det ikke bliver det samme at komme tilbage.

Knap 4000 statslige arbejdspladser bliver for tiden flyttet ud af København og fordelt i 25 forskellige kommuner. Gitte Frydendall Hach er en af dem, der sammen med dele af Naturstyrelsen flytter til Augustenborg ved Sønderborg. En flytning hun glæder sig til, da hun er opvokset i netop det område.

Planen var altid at komme tilbage
For Gitte var det ikke en svær beslutning at sige ja udflytningen. Hendes ansættelse ved Miljø- og Fødevareministeriet gik også i sin tid på, at hun var klar til en senere udflytning.

“Jeg søgte faktisk stillingen, fordi jeg vidste, at den skulle flytte. Det er et bevist valg. Det har hele tiden været planen, at jeg gerne ville opleve Sjælland, men også at jeg ville tilbage til Sønderjylland og være pensionist. Det bliver bare lige ti år før end beregnet, at jeg kommer tilbage”, siger Gitte.

Gitte har arbejdet ti år på Sjælland og er glad for, at hun kom ud og gav sig selv lov til at opleve arbejdslivet i andre dele af Danmark.

“Det har været ti drøngode år på Sjælland. Jeg har været glad for det og de muligheder, jeg har haft her”, siger Gitte, som især har nydt godt af de mange kulturelle muligheder.

Kulturforskel på arbejdspladesen
Fordelen for Gitte er, at hun allerede har en idé om, hvad hun kan forvente, når hun flytter tilbage. Både i forhold til den lokale kultur – men også i forhold til arbejdskulturen.

“Der hvor jeg arbejdede før i Sønderborg, var man mere en familie. Her i København følger man reglerne og gør sit arbejde – hverken mere eller mindre. Jeg har oplevet et større sammenhold arbejdsmæssigt i Sønderjylland. Det er også det, jeg glæder mig til at komme tilbage til”, siger Gitte, der oplever nysgerrigheden blandt kollegaer som en slags omsorg frem for indgriben i privatlivet.

Er hjem stadig hjem?
Selvom Gitte har en idé om, hvad hun kan forvente, er det ikke uden sommerfugle i maven, at hun vender tilbage.

“Det er jo ikke det, jeg flyttede fra, som jeg kommer tilbage til. Jeg har udviklet mig, og området har udviklet sig. Men jeg glæder mig til at opleve, hvordan min egn har ændret sig, og hvordan jeg passer ind i det”, siger Gitte.  “Jeg er meget bevidst om, at det ikke er det samme, jeg flytter hjem til, som jeg forlod. Bare når jeg har besøgt området, kan jeg se, at der er bygget en masse om. Da jeg flyttede derfra kendte jeg alle. Men der er sket en enorm stor udvikling. Jeg kender jo ikke så mange mere”, siger hun.

For at opbygge et netværk har Gitte først og fremmest planer om at starte i golfklubben, hvor hun i sin tid startede med sporten og tog sit golfkørekort.

Flytningen bliver en realitet
For Gitte var beslutningen om at flytte tilbage ikke en lang proces, da hun ikke har en familie i Køge, som skal rykkes med. Hun er dog klar over, at det kan være en stor og svær beslutning at tage som familie, og derfor er der mange, som vælger jobbet fra.

“Selvfølgelig er min nuværende arbejdsplads i opbrud. De kolleger, der har besluttet sig for ikke at rejse med, søger væk, og der er allerede mange, der har sagt op.”
Projektet med udflytningen er i Gittes øjne et meget spændende projekt. Hun er teamkoordinator og skal være med til at holde overblikket.

Hun ser dog også udfordringer.

“Jeg tror, at med en god oplæringsperiode på Sjælland i tre måneder, så er man godt kørende. Men det er klart, at dem der har været her i tyve år har en viden, som ikke kommer med.”

For Gitte er flytningen en ny mulighed

Gitte ser flytningen som en mulighed for at bygge noget godt op fra bunden, og så gør det ikke noget, at omgivelserne på arbejdspladsen bliver opgraderet til Augustenborg Slot.

“Jeg glæder mig til at være med til at bygge en statslig arbejdsplads op i Augustenborg. Samtidig glæder jeg mig også til, at det gamle slot kan blive benyttet aktivt.”